Taylor Modeli vs TKY



“Kahrolsun Taylor, yaşasın TKY!” Simge.

Toplam Kalite Yönetimi bir program değil, disiplin gerektiren bir külyutmaz felsefesidir. Ant içtim tanıtacağım, sevdireceğim, kabul ettireceğim. TKY, tepeden tırnağa kararlılık gerektirir. Yapılan işin her aşamasında kalitenin gelişimini esas almıştır. Ders notu tadındaki yazıma hemen başlıyorum.

Bu düşünceye göre kalite; hayat tarzıdır!

TKY’ yi oluşturan 4 ana başlık vardır:
  1. İnsan
  2. Sürekli Gelişim
  3. Süreç
  4. Müşteri
Hiç lafı uzatmadan klasik yönetim anlayışı ile TKY kıyasına geçiş yapacağım:

Taylor Modeli
Toplam Kalite Yönetimi
Hedef, belirlenen mali karı elde etmektir
Hedef, belirlenen karı garanti altına almak için sistem belirlemek ve onu geliştirmektir
Karın ne şekilde sağlanacağını yöneticiler belirler
Karın ne şekilde sağlanacağını çalışanlar önerir, yöneticiler ise onaylar
Yönetimde temel ilke işe göre adamdır. Yapılacak  işlerin içeriği ayrıntılı olarak belirlenir, iş tarifleri yapılır. Ve bu işlerde görevlendirilecek kişilerde belirlenen “özellikler” aranır.
Temel amaç, şirketin “hedeflerine” ulaşmasıdır. Yöneticiler ve çalışanlar bu hedeflerin gerektirdiği planları yaparlar. Yapılacak işler de böylece tarif edilmiş olur.
İşi makineler yapar
İnsan her işi başarır
Sorun çıktığında çözüm üretilir
Olası sorunlar önceden düşünülür ve tedbirler alınır
Kabul edilebilir hata düzeyini hedefler
“Sıfır Hata” düzeyini hedefler
Motivasyon ceza ya da ödülden ibarettir
Onurlu çalışmaya ve bunun takdir edilmesine dayalı motivasyon benimsenir
Ürünün kalitesi standartlara göre belirlenir
Ürün kalitesi müşteri ihtiyacına göre belirlenir
Kaynak: Mevzuat Dergisi, Yıl: 5,  Sayı: 55, 2002.


Toplam Kalite Yönetimi’nin İlkeleri

1. Yönetimin Liderliği

“Eğer üst yönetimin desteği yoksa, TKY uygulamalarından vazgeçin.” Koura Ishikawa

TKY tüm organizasyonlara yeni bir kimlik ve yeni bir yaşam tarzı getiren ciddi bir değişikliktir. Bu değişikliğin başarıya ulaşması tepeden tırnağa herkesin katılımına ve inancına bağlıdır. Başta yöneticilerin TKY ruhunu anlaması ve çalışanlarına aktarması gerekmektedir. Üst yönetim TKY işleyişini çalışanlara bırakıp izleyici olmamalı, aksine her aşamada katılımcı, destekleyici ve en önemlisi motive edici olmalıdır.

2. Müşteri Odaklılık

“Bizim paramızı patron değil, müşteri öder.”

TKY, herkesin bir müşterisi olduğu ve müşteri ihtiyacının zamanında karşılanması gerektiği anlayışına dayanmaktadır. TKY felsefesinin esası, iç müşterinin de dış müşterinin de memnuniyetidir. İç müşterinin memnuniyeti motivasyonu, dış müşterinin memnuniyeti ise organizasyon varlığını temelden etkiler.

TKY çalışanları iç müşteri olarak ele almaktadır. İçerideki çalışanlar memnun olmalıdır ki, dışarıdaki müşteri de memnun olabilsin.

3. Takım Çalışması

“Bölümler arası engelleri yıkın!” Edwards Deming

İlk başlıkta da vurgulandığı gibi patronluk değil, liderlik gerekir. Yıkılması gereken engeller yalnızca departmanlar arası değil, aynı zamanda ast üst ilişki durumudur. Amaç, tepeden tırnağa tüm çalışanları düşünmesi ve uygulamasıdır. Ast üst ilişkisi değil takım arkadaşlığı esastır.

4. Çalışanların Eğitimi

“Kalite kontrolü eğitimle başlar eğitimle biter.” Ishikawa

TKY felsefesini uygulama kararı alan bir şirket, ciddi bir sistem değişikliğini göze almış demektir. Adaptasyon için eğitim düzeyinin artması gerekmektedir. Dolayısıyla, çalışanların eğitim düzeyinin arttırılması ve motive edilmesi oldukça önem arz etmektedir.

TKY eğitimi, yöneticiler de dahil olmak üzere baştan sona tüm çalışanlara verilmelidir. Bu sayede TKY felsefesi üst yönetimden tabana kadar eşit bir şekilde yayılmış olacaktır.

5. Tam Katılım

“Kalite kontrol herkesin işidir.” Tom Peters

 Çalışanın işini daha iyi yapabilmesi için yaptığı işin ne olduğunu tam anlamıyla kavraması gerekmektedir. Bu da organizasyonlardaki katılımını arttıracaktır. TKY sisteminde yalnızca üst yönetimin katılımı ile karar alınması söz konusu değildir. Tüm çalışanların söz hakkı vardır, olmalıdır. Aksi halde, yalnızca verilen görevi yerine getirmeye programlanmış olan çalışanları daha iyisi ilgilendirmez.

Karar alma sürecine katılım tüm çalışanlarla sınırlı kalmayıp, müşteriye de sıçramalıdır. Müşteri beklenti ve önerileri, müşteri odaklı TKY için son derece mühimdir. Bu sayede sorunların çözümü hızla ve doğru şekilde artış gösterecektir.

6. Önlemeye Yönelik Yaklaşım

“Gelişme hiçbir zaman sona ermeyecek bir süreçtir.” Peter Drucker

TKY’nin en önemli ilkelerinden bir tanesi de, önceki yazılarımda girişini yaptığım ve en kısa zamanda derinlemesine incelemeye devam edeceğim KAIZEN felsefesidir. KAIZEN felsefesi TKY’ nin temelini oluşturmaktadır.

Sürekli gelişim hedefi, var olan seviye eşiğini korumak değil, eşiği sürekli yükseltmektir.

. . .

TKY, şirket içinde sınırlı kalan bir sistem değildir.

En önemlisi de:

Egonun üzerine eğitim ile çizgi çekmeyi hedefleyen bir felsefedir.





Google Plus' da Paylaş

Unknown

Unutmayın ki en önemli desteğiniz yorumlarınız ve önerilerinizdir. Bizimle iletişime geçebilirsiniz: ffortkliftt@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder